Stichting Doetinchemse Molens



Walmolen

Welkom bij de Walmolen

De Walmolen is een korenmolen in het centrum van Doetinchem. Een ronde stenen stellingmolen met een gevlucht van 23 meter.

De voorganger van deze molen was een standaard molen die in 1850 door brand is verwoest.
Hij is herbouwd in de huidige gedaante en in bedrijf geweest tot 1908. In 1910 is alles eraf gesloopt zodat alleen de ‘doofpot’ overbleef. Hij dreigde in 1961 gesloopt te worden maar werd door een actie van de burgerij gered van de slopershamer en nu prijkt hij weer als een prachtige molen op de voormalige wal van Doetinchem, hetgeen hem de naam van ‘Walmolen’ heeft bezorgd.

Video

Onze openingstijden

Gesloten
09:00 - 15:00
09:00 - 15:00
09:00 - 15:00
Gesloten
13:00 - 17:00
Gesloten

Uitzonderingen

Op zaterdag is de molen om de week geopend.
Buiten deze tijden: in elk geval als de vlag uithangt

Ons adres

IJsselkade 30
7001 AP Doetinchem

Contact

06-18715899
info@doetinchemsemolens.nl

De stadsmolen

De stadsmolen

De Walmolen is een echte stadsmolen. Dus als er feest is in de stad, dan draagt de Walmolen zijn steentje bij aan de feestvreugde. Bijvoorbeeld met vlaggetjes of mooie feestverlichting.

Molenaars

Als de wieken van de Walmolen draaien zal altijd een van de vrijwillige molenaars op de molen actief zijn. Kom gerust langs voor een bezoek. Zij kunnen je meer vertellen over de werking en de geschiedenis van de molen.

Lees verder

Historie & Techniek

Op een laatste overgebleven deel van de aarden omwalling van stad Doetinchem heeft al heel lang een molen gestaan. De Walmolen, ofwel de molen van Becking, was reeds vóór 1850 een standerdmolen, zoals de meeste molens in die tijd. Op een kaart van Slichtenhorst uit 1654 komt de molen al voor. In 1850 brak er een brand uit welke de molen volledig verwoestte.   Hij werd herbouwd als een stenen stellingmolen, een bovenkruier met een vlucht van 23 meter.

Tot en met 1908 bleef de molen zijn werk doen, in 1910 werd de molen van haar gevlucht en staart ontdaan zodat enkel een doofpot overbleef. Vervolgens is er machinaal gemalen. Eerst draaide hij als runmolen waarbij eikenschors werd vermalen ten behoeve van de leerlooierijen in de omgeving – later werd gedraaid als korenmolen. In 1961 leek alles er op dat de molen zou worden gesloopt ten bate van de aanleg van parkeerplaatsen maar de molen werd door een actie van een aantal prominente burgers gered voor de slopersdrift van Doetinchem.  In 1965 was de molen weer in orde en kon deze weer in gebruik genomen worden. Onderhoud blijft natuurlijk nodig, in 1992 werd het binnenwerk nog hersteld, in 2019 is de stelling vernieuwd.

De molen is ingericht als graanmolen voorzien van 1 koppel maalstenen. Incidenteel wordt er veevoer gemalen. Om de zakken met te graan naar de steenzolder te transporteren maken we gebruik van een luiwerk voorzien van een sleepwiel. Het gevlucht van 23 meter is Oudhollands opgehekt maar voorzien van Van Busselneuzen met remkleppen en kan in meerdere variaties worden opgezeild, dat is dan weer afhankelijk van de wind van dat moment.

Meer details

 

Fotoalbum