De Benninkmolen is een korenmolen in het buurtschap IJzevoorde. Een houten achtkanten stellingmolen met een gevlucht van 23 meter.
Op de plaats van de huidige molen stond vroeger een kleine stenen grondzeiler, gebouwd in 1856 door B. Vels. Aangezien de molen in slechte staat verkeerde, werd hij in 1920 gesloopt. De in Zelhem staande ‘Buursinkmolen’ werd aangekocht en overgebracht naar Doetinchem, waar hij op een stenen voetstuk werd geplaatst. De molen is eind jaren zeventig door de gemeente Doetinchem aangekocht en gerestaureerd.
Uitzonderingen
Buiten deze tijden: in elk geval als de vlag uithangt
In de Benninkmolen is een molenwinkel. Daar worden verschillenden soorten meel, broodbakmixen en cakemixen verkocht. Als de molen geopend is, is de molenwinkel ook geopend. Betalen kan met pin of contact.
Als de wieken van de Benninkmolen draaien zal altijd een van de vrijwillige molenaars op de molen actief zijn. Kom gerust langs voor een bezoek. Zij kunnen je meer vertellen over de werking en de geschiedenis van de molen.
Lees verderAan de Varsseveldseweg stond vroeger de Velsmolen. Het was een grondzeiler welke in 1856 door B. Vels hier neergezet werd. Rond 1920 is de molen bij een brand verwoest. In Zelhem staat sinds 1856 de Buursinkmolen en deze staat wat in de weg; als vervanging wordt deze aangekocht en naar Doetinchem overgebracht waar hij op een stenen voetstuk werd geplaatst. Om het gevlucht te kunnen bedienen werd de molen voorzien van een stelling. We spreken daarna dan ook van een stellingmolen.Na de nodige jaren te hebben gemalen raakte de molen in onbruik en eind jaren zeventig is de molen gerestaureerd. In 1980 was de molen weer in orde en kon deze weer in gebruik genomen worden. Na de restauratie is de naam officieel veranderd in Benninkmolen, omdat deze familie vanaf 1921 dermate intens met de molen verbonden was dat de molen in de volksmond allang Benninkmolen heette.
De molen is ingericht als graanmolen voorzien van 2 koppels maalstenen. Incidenteel wordt er veevoer gemalen op een de maalstenen. De andere maalsteen hebben we opengelegd om de werking van de stenen te kunnen laten zien. Om de zakken met te graan naar de steenzolder te transporteren maken we gebruik van een luiwerk voorzien van een sleepwiel. Het gevlucht van 23 meter is Oudhollands opgehekt.